Twee concerten ORGELBÜCHLEIN Johann Sebastian Bach

Op 1 oktober en 8 oktober aanstaande worden in de Lebuinus unieke concerten gegeven waarin het volledige ORGELBÜCHLEIN van Johann Sebastian Bach uitgevoerd wordt. Het ORGELBÜCHLEIN bestaat uit 45 kleine koraalbewerkingen over liederen, verspreid over het kerkelijk jaar, aangevuld met de gezongen koraalzettingen bij iedere koraalbewerking. De concerten worden gehouden in het kader van de herdenking van 500-jaar reformatie en worden georganiseerd door Stichting Lebuinusconcerten. Medewerkenden aan de concerten zijn de organisten Jan Kleinbussink, Cor Ardesch en Jeroen van Kleef en het vocaal ensemble Firma Cantus onder leiding van Dik de Weger.

In 2017 wordt 500-jaar reformatie in vele landen herdacht met speciale kerkdiensten, pelgrimages en concerten. Ook de integrale uitvoering van Bach’s Orgelbüchlein, waarin de Lutherse componist Bach ook diverse koralen van Luther heeft opgenomen en bewerkt, vormt een schakel in de keten van herdenkingsactiviteiten. Het is vrijwel zeker dat Bach omstreeks 1713 aan het ‘Orgelbüchlein’ begon, tijdens zijn ambtsperiode als organist en hofmusicus in Weimar. Nadere onderzoekingen van het handschrift en van de stilistische inhoud van de koraalbewerkingen laten zien dat hij langdurig aan de collectie heeft gewerkt. Toch blijven nog veel vragen open: is de selectie van de verwerkte liederen onderdeel van een groter plan geweest of tamelijk willekeurig? Heeft Bach de collectie ooit willen voltooien, of is het onderwerp na 45 stuks uitgeput? Schreef hij het Orgelbüchlein primair als een compendium van speeltechnieken, dus om didactische redenen, of juist als een collectie orgelkoralen voor liturgisch gebruik  in afwisseling met gemeentezang? Welk psalmboek diende hem als een melodie? Nu 300 jaar na het ontstaan zijn er nog geen afdoende antwoorden te vinden op de diverse vragen bij deze cyclus. Zeker is dat Bach het ORGELBÜCHLEIN schreef vanuit zijn diepgewortelde levensvisie om ‘dem höchsten Gott allein zu Ehren’ – Soli Deo Gloria – en zijn muziek draagt ook hier de onvergelijkbare en unieke kwaliteit en de bijna oneindige verbeeldingskracht van zijn schepper.

De kans dat u het ORGELBÜCHLEIN volledig zult horen en zien uitvoeren is zeer klein. Mis daarom niet deze unieke kans. De aanvangstijd van de twee concerten is 16:30, de kerk is op om 16:00 uur. Toegangskaarten kosten € 12,50 per stuk, en voor de beide concerten samen € 20,00.